Egyptian Mau

 

 

Still working on this page - please have patience....until then - you have the opportunity to practice your Swedish!

 

Egyptian Mau in history

Legender omgärdar ursprunget till denna gamla och kungliga kattras. Tiden har höljt dess hela historia i ett visst dunkel, men ännu i dagens katter kan man ana de kungliga mytomgärdade egyptiska katterna som en gång utsmyckade de kungliga templen.

Denna katt, den enda naturligt spottade katten, dyrkades redan av faraoner och kungar. "Mau" betyder sol eller katt på forntida egyptiska, och behandlades både som en gud liksom en kär ägodel. Stora mängder papyrusrullar och fresker från 1550 fK skildrar spottade katter, som uppvisar stora likheter med dagens Mau.

 

Egyptisk Mau today

De såkallade traditionella linjerna har sitt ursprung i den ryska princessan i exil - Nathalie Troubetskoy's, tre katter. Dessa katter förde hon med sig från Italien till USA där hon påbörjade en uppfödning i mitten av 1950-talet. Många, om inte de flesta maukatterna i USA idag härstammar från två av dessa katter. De katter om kommer ur dessa linjer kallas "traditionals". Dessa katter karaktäriseras särskilt av sin utmärkande intelligens och formidabla huvudtyp, och har på senare tid också korsats med de såkallade "indiska linjerna" vilket har resulterat i katter med den fantastiska huvudtypen från de traditionella linjerna och med en stark och smidig kropp, vackra kontraster och mönster .


The cats

Du stannar upp - det är något som glimmar till i ett hörn. Du har inte hört ett ljud eller sett en rörelse, men plötsligt sitter den där och riktigt lyser, Maun. Först blir du förvånad att du aldrig märkte att den följde efter dig, sen slås du omdelbart av dess skönhet. Ingen bild kan göra det exotiskt vackra hos en silvermau rättvisa med de stora gröna ögonen, den vita kroppen i kontrast till de mörka spottarna. Eller elegansen och den nästan magiska lystern hos en smoke... Inte heller kan någon bild fömedla skönheten i deras rörelser när de likt små geparder tar sig fram.

 

Personality

Dessa katter har en absolut fängslande personlighet, och liksom alla andra katter är de individualister, även om dessa tenderar att ta det ett steg längre.. De är otroligt vänliga mot alla, men de väljer också ofta ut "sin person" som de litar på till fullo. Nyfikenhet i mängder och leklusta därtill är mycket representativa egenskaper för en Mau. De är öppna, människovänliga katter, men de är också mycket måna om att saker skall ske på deras villkor. En Mau förväntar sig att bli en del av familjen, inte en sömnig prydnad i soffan, utan en nära vän för livet. Förresten - en sak som en Mau absolut måste ha i mängder kring sig är leksaker. De bär dem till sina ställen och är mån om att ingen annan tar dem och lägger dem fel..

© copyright 2007-2009 Erendel